Julkaistu
12.1.2022
-
-
Päivitetty
Päivitetty
-

Oppimisen ytimessä tarkka tieto siitä mitä osaat ja mitä et

Jos lähdet opiskelemaan jotain täysin nollatasolta, ei sinun tarvitse murehtia siitä mitä jo osaat ja mitä et vielä osaa. Voit lähteä liikkeelle mistä tahansa aloittelijatason kurssista, koulutuksesta, videosta tai artikkelista ja olet todennäköisesti erittäin tyytyväinen. Saat jatkuvia heureka-elämyksiä.

Tämä on kuitenkin todella harvoin lähtötilanne oppimisessa. Tällöin toimivan ja motivoivan oppimisen ytimessä on sinulle relevanttien, vielä osaamattomien taitojen oppiminen. Tämä on mahdollista vain, jos on tiedossa tarkasti mitä osaat jo ja mitä et.

Usein oppiminen ei kuitenkaan tapahdu näin mukavasti.

Ensimmäinen kompastuskivi tulee vastaan, jos et tiedä mitä jo osaat. Opiskelu on tällöin jo osattujen asioiden kertailua, joka on epämotivoivaa ja vie ajatukset nopeasti muualle. Se voi myös olla liian vaikeiden asioiden opiskelua tai asioiden opiskelua ilman kontekstia. Heureka-hetket puuttuvat tai niitä tulee todella harvoin.

Toinen ongelma on, ettet tiedä mitä et vielä osaat. Etkä välttämättä edes tiedä mitä voisit osata. Esimerkiksi uusia Excel-taitoja opiskellessa pitää tietää mikä kaikki on edes mahdollista Excelissä, sekä näiden ominaisuuksien oikeat termit ja niiden kontekstit. Todennäköisesti arvokentän asetukset ja dynaamiset matriisit eivät tule ensimmäisenä mieleen, jos ei niiden kontekstia tai edes olemassaoloa tiedä.

Kolmas haaste tulee vastaa opiskelumateriaalin ja opiskelutavan kanssa. Vaikka osatut ja ei osatut taidot olisi tarkalleen tiedossa, ei opiskelu usein onnistu sinulle räätälöitynä. Oli kyseessä sitten kurssi, koulutus, video tai artikkeli, on se usein suurempi kokonaisuus, joka perustuu täysin toisen henkilön logiikkaan. Tällöin sisältö on usein paljon laajempaa, kuin mitä olet vailla. Rohkenisin lyödä vetoa, että sinäkin olet kelaillut pitkiä Youtube-videoita etsiessäsi sitä kohtaa, joka kertoo (toivottavasti) miten ratkaiset jonkin asian. Ja huonoimmassa tapauksessa käyttänyt tähän paljon aikaa vain huomataksesi, ettei kyseinen asia edes löytynyt videolta.

Mitä jos nykyisen osaamistason ja tärkeiden opittavien asioiden tietäminen ulkoistettaisiin? Voisit keskittyä vain oppimiseen. Tehokkaaseen ja motivoituneeseen oppimiseen, joka tarjoaa jatkuvia heureka-elämyksiä.

Tämä yksinkertaiselta kuulostava asia: nykyisen osaamisen tarkka tieto ja tieto mikä kaikki on mahdollista, on kuitenkin yllättävän monimutkainen. Jotta tämä kokonaisuus toimii hyvin, pitää kaikki osaset toimia yhteen. Tällä hetkellä internet on täynnä erilaisia Excel osaamistestejä, kursseja, videoita, artikkeleita, kursseja ja koulutuksia, mutta ne eivät toimi yhteen, vaan niistä pitää itse koota tilkkutäkki, joka toivottavasti kattaa kaiken relevantin.

Lähdimme rakentamaan uutta Futuedua juuri näistä lähtökohdista (uusi Futuedu julkaistiin testattavaksi joulukuussa 2021 ja virallinen julkaisu tammikuussa 2022).

Futuedun pitch on yksinkertainen: Testaa mitä osaat. Opi mitä et.

Yksinkertaisuudessaan Futuedu jakautuu kolmeen vaiheeseen:

  1. Testaa osaamisesi, esim. Excel (ilmaiseksi, ei vaadi rekisteröintiä)
  2. Näe ja ymmärrä tarkasti mitä osaat ja mitä et (ilmaiseksi, vaatii rekisteröinnin osaamistestin jälkeen)
  3. Opi mitä et osaa (ilmainen 5 aiheen opiskelu, sen jälkeen maksullinen)

Jos sinua kiinnostaa kokeilla uutta Futuedua ja testata esim. Excel-osaamisesi (tai muut tietotyön tärkeimmät ohjelmistotaidot), kokeile osaamistestejämme ilmaiseksi, ilman rekisteröintiä.

<- Blogi

Tilaa tulevat kirjoitukset sähköpostiin

Kirjoittelen sen verran epäsäännööllisesti, että en odota jatkuvia vierailuja sivuillani. Lähettelenkin mielelläni sinulle viestiä uusista kirjoituksistani.

Mahtavaa! Jatketaan pian sähköpostin välityksellä.
Oho, jokin meni pieleen. Kokeile ihmeessä uudelleen.