Julkaistu
13.6.2019
-
Päivitetty

Dataa arkielämään

Tämän blogin (ja hieman myös minun) tarina

Data on ihanaa. Se ei itsessään valehtele ja sen avulla voi tehdä parempia päätöksiä. Pyrin käyttämään dataa mahdollisimman hyvin sekä työssäni, että arkielämässäni.

Datan rooli työelämässäni on isompi kuin arkielämässäni. Meidän (Futuredu Oy:n) molemmat palvelut — eli Excelkoulu ja Yritä.fi — ovat rakennettu datan pohjalta. Molempien tuotteiden tarpeellisuus perustui dataan ja nyt niiden asiakas-/käyttäjähankinta perustuu täysin datapohjaiseen hakukoneoptimointiin. Data on ollut ja on varmasti jatkossakin näiden palveluiden avaintekijä.

Palataan nyt kuitenkin takaisin tämän blogin asiasisältöön, eli datan hyödyntämiseen arkielämässä.

Aloitin tarkoituksenmukaisen datan hyödyntämisen arkielämässäni vuonna 2013. Aloin tuolloin pitämään kirjaa henkilökohtaisista tuloista ja menoista helpoittaakseni opiskelijaelämäni budjetointia. Tulojen ja menojen seuraaminen kuitenkin toi myös paljon muita etuja, kuin vain tarkemman tiedon raha-asioistani. Se vapautti aivokapasiteettia ja poisti yhden stressitekijän — tai ainakin ulkoisti sen. e myös mahdollisti muiden raha-asioiden optimointia, joista on tarkoitus kirjoittaa lisää pian). Siksi ensimmäinen blogini onkin juuri tulojen ja menojen seurannasta (jossa myös Excel ja Google Sheet pohjat).

Vuoden 2013 jälkeen olen pitänyt jatkuvasti kirjaa menoista ja tuloistani (ja nykyään vaikka mistä muustakin) ja samalla keskustellut asiasta ja sen hyödystä lähipiirini kanssa. Tämä on johtanut monella pieneen innostukseen asiasta ja olenkin tehnyt ja jakanut vuosien aikana tulojen ja menojen seurantaan käyttämäni pohjan kymmenille henkilöille.

Viimeinen hehkulamppu syttyi, kun opastin muutaman kuukauden sisään kymmenettä kaveria vaihtamaan päivittäisen rahaliikenteen "perus"pankeista Norwegianiin sekä säästötilin korkojen, että luottokortin bonusohjelman takia. Tajusin, että voisin yrittää kertoa asiat vain kerran mahdollisiman hyvin ja ohjata ihmiset sen luokse.

Tämä blogi onkin yhdistelmä sitä miten miten hyödynnän dataa arkielämässäni, sekä sen jakamista muille.

Jos olet datan ystävä ja pidät kirjoituksiani minkään arvoisina, voin suositella iskemään sähköpostiosoitetta alla olevaan formiin, sillä tiedän jo blogin alkumetreillä, ettei kirjoituksia tule hirveän useasti. Jos haluat ottaa meikäläiseen yhteyttä syystä tai toisesta onnistuu se sähköpostilla karri(at)hiekkanen.com tai Twitterissä.

Datan täyteisiä lukuhetkiä.

<- Blogi

Tilaa tulevat kirjoitukset sähköpostiin

Kiinnostuitko myös tulevista kirjoituksistani? Kirjoittelen sen verran epäsäännööllisesti, että lähetän mielelläni sinulle viestiä uusista blogeistani.

Mahtavaa! Jatketaan pian sähköpostin välityksellä.
Oho, jokin meni pieleen. Kokeile ihmeessä uudelleen.